lørdag den 30. marts 2013

Fed eller nøgle?

Kære Læsere.
I har tidligere været utrolig søde til at hjælpe mig med "forbrugerundersøgelser", og nu hvor jeg går og hygger mig på barsel, er der blevet tid til at kigge på/overveje/gennemtænke og meget mere på det her med plantefarvning. Jeg vil utrolig gerne gøre mere af den slags - både til eget brug, men bestemt også med henblik på salg og formidling af håndværket. Jeg vil derfor høre om I mon vil hjælpe mig lidt igen.

Spørgsmålet handler om præsentation/æstetik. Nærmere bestemt...fed eller nøgle? Hvis I skulle købe plantefarvet garn hos mig, vil I så foretrække at købe garnet liggende i fed eller vil I meget gerne have det kørt på krydsnøgle. Jeg har haft en del overvejelser i forbindelse med disse to muligheder, og jeg vil her remse dem op. 

FED:
Fordele:

 • Jeg syntes at et fed garn ser fantastisk ud, og jeg nyder selv at købe bl.a. Isager garn på fed
 • Man kan som strikker godt nyde selv at skulle vinde garnet op, idet man her får lov at bruge sit eget krydsnøgleapparat (lækkert grej er jo altid fedt)
 • Det er nemt at udstille fed i forbindelse med en bod på en festival/event - de kan hænge på snor, på pind, lægge på bordet, være stablet i kasse osv
 • Man får muligvis en lidt bedre fornemmelse for farven i feddet, idet man kan se flere tråde i bundet
 • Jeg køber mit garn som fed, og der er derfor ikke så meget arbejde med dem, som at lave nøgler
Ulemper:
 • Når man farver et fed hænder det, at de bliver let filtrede, og dette tager sig ikke altid så pænt ud
 • De fylder en del, idet der er meget luft i et fed kontra en kompakt nøgle
 • Der kan sidde små rester af plantemateriale tilbage i feddene trods flere gange vask. Dette kan dog også være en charme...har nogle af mine kunder fortalt mig

NØGLE: 
Fordele:

 • De er nemme at pakke og stable
 • Køber kan gå igang med at strikke straks de modtager garnet, hvilket jo er skønt - bestemt et serviceaspekt, idet ikke alle har et krydsnøgleapparat
 • De filter ikke, og det er dejligt nem at strikke med dobbelt tråd
 • Man får lige fanget de sidste planterester, som engang imellem sidder i garnet, også efter flere gange vask


Ulemper:

 • Det tager ekstra tid, kontra feddene, som jo bare kan sendes afsted når de er vasket
 • Man kan kun se farven på de yderste lag på nøglen...og har man måske et garn, som er skjoldet/nuanceforskelle, så er dette nemmere at se på fed
 • Skulle en nøgle være lang tid om at blive solgt, så kan det ikke garanteres at der er små farveforskelle på farven fra yderste lag til inderste lag - plantefarvede garner kan falme via solpåvirkning, dog er langt størstedelen af de farver jeg får meget farveægte
En mulighed kunne være at jeg viser fed på salgsbillederne, og skulle kunden ønske det kan man få garnet kørt op i en nøgle.

Jeg glæder mig rigtig meget til at høre jeres meninger, holdninger og erfaringer med fed og nøgler. Jeg er utrolig glad for begge dele, hvilket også gør at det er svært at vælge

32 kommentarer:

 1. Uh det er en svær én... Jeg tror faktisk at jeg vil foretrække det på fed. Jeg synes at fed er utrolig smukke - og som du siger, man kan bedre se farven. Jeg synes selv at det er magisk at gå og mærke på feddene for at finde ud af hvad de skal blive til. Selv at vinde dem op på de smukke strikkeapparater, som man har...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er virkelig svært. For jeg syntes at begge dele er ret så fedt. Fed er så smukke, og der er begrænset arbejde med dem. Nøgler ser så færdige og professionelle ud, men de tager ekstra tid.
   Tusind tak for dine tanker!

   Slet
 2. Jeg er en af dem der ikke ejer et krydsnøgleapparet og jeg må indrømme at der går meget lang tid med at få strikket af det garn, jeg har i fed. Jeg synes det er fedt at kigge på gar i fed, men knap så fedt at vinde det op. Jeg ville derfor foretrække muligheden for at få garnet krydsnøglet (og ville egentlig gerne betale et mindre beløb for at få det gjort).

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er jo ikke alle der har sådan en fiks ting - har også først selv fået en her efter jul. Men cool at du skriver det med måske at tage et lille beløb for at vinde dem om - det havde jeg ikke tænkt over.

   Slet
 3. Den var svær Jeg kan godt lide at modtage dem som nøgler, fordi jeg ikke selv har et krydsnøgleapparat - Men fed er så lækre på alle måder...

  Hmm...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er jo det - fed er jo nemlig lækre!

   Slet
 4. jeg ville vælge fed, der kan man se de smukke farver, når det er flerfarvet:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man kan virkelig se spillet når garnet stadig ligger i fed.

   Slet
 5. Jeg vil foretrækker det på fed, men kan bedre se farven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og det er altid godt at se både farve og spil

   Slet
 6. Jeg ville også foretrække et nøgle da jeg ikke er den heldige ejer af et krydsnøgleapperat..

  SvarSlet
  Svar
  1. Nemlig, det er jo ikke alle som har en sådan maskine. Og det er altså lidt et slid at vinde flere nøgler op til et større strikketøj.

   Slet
 7. Jeg synes helt klart, at garnet tager sig bedst ud i fed. Det virker på en måde mere autentisk i forhold til det plantefarvede som "brand". Det skal ikke være for "poleret" og derfor må det netop gerne være lidt filtret og have lidt smågrene i (bare husk at instruere folk i, hvordan man vinder det op, så de ikke prøver at filtre det ud - det gjorde jeg med mit allerførste nøgle, og det tog en krig!) I en garnforretning vil jeg helst købe nøgler, selvom jeg har et krydsnøgleapparat. Men det plantefarvede er smukkest i fed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fedt - tak for dit indput. Jeg har også overvejet det med at fed og plantefarvning passer bedst sammen. Men det er som om den professionelle præsentation i form af en stringent nøgle, er ret så cool.

   Slet
 8. Jeg vil gerne købe fed, fordi jeg så gerne vil bruge mit krydsnøgleapparat ;-) Før jeg fik et krydsnøgleapparat tog det mig tit lang tid at komme i gang med garn i fed. Som du skriver vil det sikkert være flot at tage billeder af fed og så give kunderne mulighed for at få vundet garnet op i nøgler.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og det er nemlig en fed følelse at stå med sit krydsnøgleapperat, og se nøglen vokse frem. Helt magisk...og den fornøjelse vil jeg jo gerne give den enkelte strikker, hvis de ønsker det.

   Slet
 9. Helt klart fed. De er smukke og autentiske. Jeg har ikke et krydsnøgleapperat. Har dog en kæreste, der synes det er hyggeligt at holde garnet mens jeg vinder op i et nøgle. Hvor heldig er man lige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, så er du sørme heldig. Min kæreste købte et krydsnøgleapparat til mig, da han bestemt ikke syntes det var hyggeligt.

   Slet
 10. Jeg stemmer for fed :) Farverne tager sig meget bedre ud i fed, når det er håndfarvet. Og så er det billigere for mig at gøre det selv, når jeg nu har krydsnøgleapparatet, end at du skal gøre det. Men det er en god ide, at du kan tilbyde folk uden krydsnøgleapparat at gøre det. Og hvor er det fedt at læse, at du kunne tænke dig at gøre mere ved det i forhold til videresalg! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Super - tak Nina, for respons. Og ja, vil meget gerne gøre mere ud af det med det plantefarvede garn - kurser, salg af garn og materialer til farvning med videre.

   Slet
 11. Som de fleste andre her skriver, er jeg også helt klart til fed. Man kan meget bedre se hele garnet. Fint med et tilbud om, at du kan krydsnøgle det for kunden mod betaling. Dine garner er SÅ VIDUNDERLIGE OG SMUKKE. Følger med i din gøren og laden her på din blog. Lader mig inspirere og frydes. Er i gang med stribet halsbeklædning:-) Mødte dig på Strik Brande glad, og inden længe skal jeg brodere elefanter med noget af dit garn. Glæder mig:-) Solskin til dig fra Anne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor fedt, Anne! Dejligt at du følger med, og jeg tror godt jeg kan huske dig fra Brande. Er virkelig glad for at kunne inspirere, og jeg er endnu mere glad når jeg høre at du får lavet noget med mit broderigarn. Elsker når der bliver lavet smukke ting med mine fibre.

   Slet
 12. Dit spørgsmål får mig til at tænke på den her præsentationsteknik/opbevaring af nøglegarn: http://pinterest.com/pin/106467978663400609/

  KH
  tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Fedt, Tina! Hvor er det en cool pin - har straks føjet den til min mappe.

   Slet
 13. Jeg vil også fortrække at købe plantefarvet garn på fed, mest fordi jeg på den måde bedst kan se hvad jeg køber.

  Hvis jeg var dig ville jeg ikke vælge enden fed eller nøgler. Jeg ville tilpasse præsentationen garnet og kunden.

  Som jeg ser din "forretning", er du meget afhængig af tilfredse kunder der giver dig god omtale. Det er derfor alfa omega at garnet lever op til købers forventninger.
  Det af dit garn jeg har set, har varieret i farvningens kvalitet, noget garn har nogle mindre farvenuancer, andet er meget jævn i farvningen. (misforstå mig ikke, jeg beundre alt dit garn, virkelig virkelig meget, men hver ting til sin tid).
  Garn rullet op på krydsnøgler synes jeg giver en mere professionel præsentation, og derved synes jeg også, at det giver en forventning om en meget jævn farve.
  Garn på fed synes jeg passer bedre med historien om det gamle håndværk og unika fremstillingen. Garn med små nuanceforskelle synes jeg gør sig godt på fed. Det er nemt at se hvor stor nuanceforskellen er, en meget ærlig præsentation, men også en præsentation der fremhæver det meget smukke og unikke spil der er i garnet. Nuanceforskellene kan efter min mening være et stort plus, men ikke hvis man forventer en meget jævn farvning.

  Bare et par tanker, nu du spurgte - glæder mig til at se mere af dit garn :-)

  Venlig hilsen signe (griffen)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kæreste Signe.
   1000 tak for dine ord og meninger - de betyder meget for mig! Jeg har selv gået med mange af de tanker, som du skriver om, og det er derfor fedt at læse dem fra anden hånd.

   Slet
 14. Plantefarvet garn skal være i fed. Nøgler får det til at se maskinlavet ud.
  Det er en god ide at tilbyde folk at få det vundet op og det kan du sagtens opkræve penge for.
  Når du tager på markeder osv, så kunne du måske vinde noget op, så folk også har valget der. Eller hvis der er plads, så tag garnvinden med, så folk selv kan vinde op :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, Britta! Skønt at du også vil give besyv med - det betyder meget! Det med at tage vinde med, og vinde op på marked/festival lyder som en super ide. Meget servicemindet og skønt!

   Slet
 15. Plantefarvet garn skal være i fed, et nøgle signalerer ikke et kvalitetgarn for mig, jeg foretrækker fed. Håber du er enig. Venligst Lykke

  SvarSlet
  Svar
  1. 1000 tak Lykke! Skønt med dit input.

   Slet
 16. Et godt argument for fed er, at ulden har bedst af at blive opbevaret på den måde. Når det er vundet op, strækkes ulden, og den skal derfor bruges forholdsvis hurtigt.
  Jeg er meget spændt på, at se mere til dit plantefarvede garn, det er meget inspirerende!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det med "hvad ulden har bedst af" var et argument, som jeg ikke lige havde overvejet, og du har selvfølgelig ret. Tak for dine input, og rosende ord! Det betyder meget for mig.

   Slet

Jeg vil elske om du ville lægge en lille hilsen...