søndag den 11. marts 2012

Høj på svampe - svampefarvning når det er allerbedst

Igår tog jeg min lille kurv, et par poser med garn, kamera og strikketøj, og begav mig til den anden ende af Skjern By. Jeg var blevet inviteret til en spændende lørdag fuld af farver og svampe - og det sågar hos kvinder som jeg ikke kendte på forhånd. Sagen er den at jeg til julemarkedet på mit arbejde mødte en lokale kvinde. Vi faldt i snak, og pludselig viste det sig at hun også plantefarvede - og vupti. Pludselig stod jeg med en invitation til en farvelørdag i selskab med 3 driftige kvinder. Jeg fik sidste år stor smag for at farve svampe, hvilket det fantastiske svampeår gjorde muligt igennem en længere periode. De 3 kvinder havde også være ude at plukke, og da jeg ankom lørdag formiddag var de allerede godt igang - med både bøger, frosne og tørrede svampe, samt garn og kaffe. Helt igennem fantastisk, og jeg blev velmodtaget med store smil.
Følgende billeder viser lidt fra dagens mange gøremål, og resultater.
































En svensk bog, som jeg helt sikkert skal have på gavelisten til både fødselsdag og jul. Små dunter med garn, på ca. 25 gram, samt jernvitiol i glasset. Dette kan være med til at fordunkle farverne. Garnvinden var naturligvis i brug, idet vi lavede små prøvedunter på ca. 25 gram. På denne måde kan der eksperimenteres med forskellige fremgangsmådet, hvilket gør at man får forskellige nuancer ud af den enkelte type svamp/plante.



































Garnet her står og køler af. Det er farvet med sortfiltet netbladhat, som kan være nok så drilsk.
Her er det lykkes os at fange den grålige udgave af de mange farver, som den kan frembringe.

































Kunne med stor misundelse kigge ned i posen hos de andre deltagere, og blot fryde mig over de mange muligheder. Kan godt ærge mig over at et godt svampeår er lig med våd sommer.

































Ofte er det at farve med svampe og plante ret så magisk - man kender ikke altid resultatet og med et trylleslag kan farverne nogle gange ændre sig - med ilt, med kemi, eller med efterbad i andre farver. Her prøvede vi at farve med Rødlig Okkerporesvamp. Som det ses er der to farve på skummet - den lilla kommet frem, når man hælder salmiakspiritus i farvebadet. Det er ren trylleri, dog skal man enten stå ud eller ved en meget kraftig emhætte når man prøver det. Farven vi fik frem i første farvebad kan ses herunde. Dog gør billedet det ikke helt ære, hvad angår farven.

























































Nogle af farvene er nu sat på "farvering" således at man kan holde styr på sine eksperimenter. Ved hver farve er der sat et lille markat, hvor bejdsemiddel, garntype, svampetype og efterbehandling er påført. Så kan man altid vende tilbage til hvad man gjorde. Der mangler stadig at komme nogle farver på, men disse hænger stadig til tørre. Glæder mig meget til at få dem på ringen.

8 kommentarer:

  1. Hvor er det bare sejt! Og sikke nogle smukke farver. Glæder mig til at se hvad du ellers får frembragt af farver i år :)

    SvarSlet
  2. Vidste slet ikke, at svampe kunne give sådanne farver - det ser rigtig godt ud:)

    SvarSlet
  3. Hvor ser det lækkert ud!
    Sikke smukke farver!
    Jeg er vild af misundelse.
    Jeg er selv svampesamler, så jeg har længe drømt om at lære svampefarvning.
    Smukke, smukke farver

    SvarSlet
  4. Wow! Lilla! Jeg er stadig helt på røven over, at man kan lave så smukke farver helt naturligt. Sikke muligheder med de smukke garner. Suk!

    SvarSlet
  5. ÅÅh det er godt nok flot!!!

    Kan man farve ALT uld med naturfarver?
    NØJ, det gad jeg godt lære!!!
    Kunne det tænkes at du kunne lokkes til at give nogle gode råd osv. hvis man nu vil i gang med at farve uld selv?
    Og kan man begynde med..... løgskaller eller sådan noget?

    Jeg har nemlig noget undertøj af børnenes, som jeg kunne tænke mig at farve...

    Det er bare Vildt flot det du har lavet!

    SvarSlet
  6. Hej Naja Luise.
    Tusind tak . og ja, uld tager rigtig godt imod planterne farvestof, og at farve uldgarn, uldstof, uldbodyer og lignende kan sagtens lade sig gøre.
    Hvis du kigger i nogle af mine tidligere indlæg kan du se nogle af mine farveforsøg på uldundertøj.

    I forhold til at lære fra mig, så er min veninde og jeg igang med at planlægge et farvekursus i starten af juni - det kan være at du kunne være interesseret?

    Og ja løgskaller giver meget farver, men det kan desværre hurtigt forsvinde igen. Men jeg lover at fortælle mere her på bloggen om brugen af de forskellige planter og lignende.

    SvarSlet
  7. Jeg er meget interesseret i kursus!
    Vil straks læse hele din blog tynd!!

    SvarSlet
  8. det ser fantastisk godt ud :-) kan man mon være med? vi kommer fra nymindegab græsningslaug og er lige gået igang med at samle svampe til at farve spælsauuld med men vi er uden erfaringer :-( så det ville da være vidunderligt om i ville have os med
    kærlig hilsen Pia og Elsebeth

    SvarSlet

Jeg vil elske om du ville lægge en lille hilsen...