Så fik jeg garnet skyllet 3 gange, hængt til tørre, tørret og lagt pænt i dukker. Der er ofte et stort efterarbejde med garnet når man har farvet det. Det skal skylles rent, og forsigtigt vaskes i hånden. Ikke sjældent har garnet sin egen vilje, og de så pæne dunter/dukker, er ikke så pæne når de kommer op. Men det er der heldigvis råd for. Man kan finde en samling (et sted hvor man har sat en holdetråd rundt om bundet), og så via skylningen i vandet bruge tyngdekraften og får de mange tråde til at ligge pænt igen - ved at hive garnet op og ned i vandet. Derudover plejer jeg at svinge bundet også. Dette får både overskydende vand af, men centrifugalkraften har også en god indvirkning på et filtret garnbundt.
Men med denne omgang garn gik det rigtig fint, og det jeg er rigtig tilfreds med resultatet. Både uldgarn og silke har taget virkelig godt imod farven. Det er dog ikke så mørk gylden, som det jeg farvede i sommers, med det friske gyldenris. Men min kærste (som er gartner og naturmand) mener at det er fordi planten i tørringsprocessen kan nå at omdanne nogle af de de aktive stoffer i planten, som ellers ville være en del af farvestoffet. I forhold til farven, så kan billederne desværre ikke helt gengive farven, som er mere kyllingegul end den ses på billederne. Jeg har valgt ikke at efterbehandle noget af dette garn, da det er godt at have flere bundter af en særlige farve, i givet fald det skal sælges eller man skal bruge det til et projekt. Dog har jeg gemt farvevandet, da det ser ud til at være mere farve tilbage, og jeg har mere tørret gyldenris i kælderen. Så jeg skal egentlig bare have vundet nogle bundet af ca. 50 g eller ca. 100 g op, og så farve igen. Så skulle jeg gerne få en god grøn, som kan gå godt til den gule.
Åh, det är fantastiskt vackert! Vilken stark färg! Och särskilt silket- vad använder du för silke?
SvarSletVet du vad Gyldenris heter på svensk förresten? Eller latin kanske.
Åh, så smukt!
SvarSletSå flot det blev! Jeg får ofte en meget skarp gul af (frisk) gyldenris - mindes ikke at have fået mørk gylden... Silken ser enormt lækker ud - jeg kunne lide at vide hvor du får den fra? :)
SvarSletLena - Gyldenris hedder på latin Solidago canadensis.
SvarSletLena og Mona - silken har jeg købt hos en middelaldergruppe her fra Danmark, så jeg ved ikke hvad type/mærke det er - desværre. Men jeg tror lidt det er morbær silke. Jeg har tidligere farvet på silkegarn til strikning (morbær silke), og fik slet ikke samme intense glød, som det her. Så har lidt på fornemmelsen at det havde været behandlet med et eller andet. Men jeg vil prøve at kigge lidt videre på om jeg kan få fat i noget ny silke at farve på.
Wauww hvor er det flot. Skøn skøn farve - og garnet ser rigtig lækkert ud. Sælger du af dine garner?
SvarSletJeg har tagget dig i en leg - se på min side. Håber du vil lege med.
hvor er det bare blevet lækkert det garn Louise =)
SvarSletUnikarina - ja jeg sælger at mit garn. Pt. er lageret ikke så stort, men jeg har planer om at der skal farves rigtig meget i år, med særlig henblik på salg. Hvis der er særlige farver eller garner du er interesseret i så sig endelig til, så kan jeg se om jeg ikke kan opfylde dine ønsker ;0).
SvarSletLouise - jeg er interesseret i det gule på billedet til et smukt sjal! Hvad er prisen og hvor meget har du? Skal nok bruge 150 - 200 g!
SvarSletJamen det lyder da godt, det er jeg glad for at høre. Jeg har tre bunder af 100 gram, hvor løbemeteren er ca. 300 m. Jeg tager 85 kr. pr. bundt.
SvarSletDerudover så har jeg lige nu en gryde over med noget finere lammeuld med 570 m i løbelængde pr. 100 gram. Det er planen det skal være grønt, men jeg kan også tage nogle fra til dig i gul, hvis du ønsker en tyndere garn.
Jeg vil gerne bede om 200 g af den, som du har farvet... altså den med 300mtr/100g.
SvarSletSend mig en mail så vi kan ordrne betaling samt adresse.
unikarina(@)unikarina(.)dk
På forhånd tak...