søndag den 14. februar 2010

Der kommer farver op af gryden

Søndag - hvad skal man give sig til? At sove længe, tjek. Har strikket lidt, tjek. Har fået ordnet køkkenet, tjek. Har ryddet lidt op i mine middelalderbroderier og garn, tjek. Nå, men hvad skal man så lave - jo plantefarve. Jeg kan mærke at det begynder at trække i mig for at foråret kommer, så jeg kan komme ud og finde plantemateriale til forskellige smukke farver. Men da det pt. ikke ser alt for godt ud med frost og sne, så er jeg mere end taknemmelig for at jeg rent faktisk fik samlet til forråds af forskellige blomster og planter. De har således hængt tørt og godt i vores kælderrum, og idag var så dagen hvor jeg bare måtte i gang.

Så jeg har skyllet, bejdset og nu står der en stor gryde på komfuret med 400g garn og ca. 20 g silke. Farven bliver en smuk, dyb gul (i det første bad), og planten er canadisk gyldenris, hvilket er en ret så almindelig plante både i haven og i naturen. Den er fremme i juli til november og er af kurveblomstfamilien. Jeg har prøvet at farve med dem før, og det med meget gode resultater. Jeg har dog ikke prøvet at efterbehandle det farvede med jernvitriol (som typisk gør gule farver grønne), så det har jeg lidt overvejet med de 2 af dukkerne. Men nu får vi se. Da garnet gerne må stå i farvevandet natten over, kan jeg først vise jer resultatet i morgen, men er sikkert på at det bliver godt.

Hav en fortsat god søndagaften. Jeg vil nu snart sætte mig i sofaen og se Frilandshaven og Camilla Plum og hendes store gryde.

5 kommentarer:

 1. Neej, det gad jeg godt prøve en gang. Det må være en fantastisk proces :)
  KH Mette

  SvarSlet
 2. Jeg prøvde meg på plantefarging da jeg var 17 år. Siden har jeg ikke gjort det. Kanskje på tide snart?

  SvarSlet
 3. Hej Louise! - Opdagede lige din kommentar på min blog - tak skal du ha' :)
  Det er sjovt som lysten til at plantefarve hænger sammen med årets gang, ikke?
  Glæder mig til at se hvad du får lavet!!
  Kh
  Mona

  SvarSlet
 4. Mette - du skal da bare komme på besøg en dag. Jeg har planer om at farve rigtig meget i år, både pga af en stigende interesse for det farvede garn og fordi jeg har fået en stor gasgrukedel som der kan være meget i.
  Så vi kan sagtens aftale en dag i en weekend eller ligende hvor du kan kigge ned. Jeg har også lovet Wenche at hun kan være med, så vi kan sagtens gøre en dag ud af det.

  Unni - spring bare ud i det. Jeg syntes det er fantastisk, og det er jo egentlig ret nemt.

  Mona: fedt at du så min kommentar. Jeg er nogle gange lidt i tvivl om folk kigger bagud på bloggen, og jeg skriver sjældent kommentarer til folks "gamle" indlæg. Men jeres garn var alt for fint til jeg kunne lade være med at kommentere. Og ja, min farvelyst begynder normalt her i feb. og heldigivs kan man få fat i nogle ting at farve med.

  SvarSlet
 5. Din garnkorg är fantastisk! Ska bli väldigt spännande att se hur det gula garnet blev också.

  SvarSlet

Jeg vil elske om du ville lægge en lille hilsen...