mandag den 21. oktober 2013

Indigofarvning

Sidste søndag stod eftermiddagen i den blå farves tegn. Blå er bestemt en yndlingsfarve hos mange, og det er næsten altid det som bliver solgt først.
Jeg havde derfor besluttet, at jeg ville kaste mig ud i en omgang Indigofarvning trods det, at jeg altid har haft et meget forsigtigt forhold til netop denne type farvning. For her kræver der akkuratesse og helt præcise mål og temperatur. Det er en anderledes måde at farve på, idet man via kemi skal opløse indigopulveret, og på den måde frigive farvestoffet. Når man farver med andre planter koger man en farvesuppe af planterne, og farver så garnet deri. Med indigo skal der laves et lille farveglas (stamkype), som på selve farvedagen hældes i gryden. Derefter skal farvesuppen holdes på en konstant temperatur mellem 45-55 grader - derefter er det bare at dyppe løs.

Det var derfor med bævren i benene, at Mikkel og jeg lavede en stamkypen om torsdagen. Det så umiddelbart ud til at gå rigtig godt, den kom en smule blå farve oppe i låget da vi lavede kypen, og det er et godt tegn.
Dernæst var det så at vente indtil søndag, hvor der var tid og overskud, og hvor Mikkel ville holde øje med Laurine hele dagen. Søndag kom, og vi fik sat gang i den store gasgruekedel. Og afsted det gik!
Fik både farvet en masse blå og en del overfarvninger, som blev både grønne og grå. Ren balsam for sjælen sådan at farveløs, og det lykkes faktisk at farve 4,3 kilo garn på 4 timer. Alle farverne kommer med på fredag på Kreative Dage. Glæder mig sådan til at vise dem frem.



Stamkypen


Garn til overfarvning - altid en spændende proces! 


Lidt magisk er det - når garnet kommet op i ilt ændres farven, da der skal ilt til for at få indigoen til at reagere. 





22 kommentarer:

  1. Nøj nogle fine farver! Kæmpe arbejde, men virkelig flot :)

    SvarSlet
  2. Virkelig spændende og flotte farver!
    Det ser virkelig interessant sådan selv at indfarve sit eget garn.
    Hvad for noget garn bruger du egentlig? Køber du noget ikke-farvet, eller hvordan gør du?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, Emilie! Jeg bruger generelt al slags garn, bare det kommer fra et dyr - får, alpaka, mohair og silkeorm. Jeg køber garn som ikke er bleget, så hvis der er to lyse hvide muligheder i en garntype, så tag altid den cremefarvede. Lammeuld og Gotlansk er rigtig gode, og giver nogle spændende muligheder, og det samme kan siges om alpaka.

      Slet
  3. Ihhhh kommer det til salg? Eeeelsker dine garner, i særdeleshed indigo.
    Kh

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak søde Berit - ja det kommer til salg. I det nye år på www.g-uld.dk

      Slet
  4. Du har ret. Det er ren magi :-)

    SvarSlet
  5. Ih hvor ser det lækkert ud - som altid ;-)

    SvarSlet
  6. Hvor er det en spændende proces og nogle fantastisk flotte farver. Hvor sælger du dit farvede garn?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, Lise - vi får det til salg på vores hjemmeside først i det nye år - hold øje på www.g-uld.dk

      Slet
  7. Så meget flot garn og farver!! Synd jeg ikke kommer til Kreative days ellers ville nok ganske meget blive med mig hjem :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, Heidi. Hold øje med vores hjemmeside www.g-uld.dk i det nye år - der kommer der garn til salg.

      Slet
  8. Uhh, de er simpelthen blevet SÅ flotte!!

    SvarSlet
  9. Du er altså bare SÅ dygtig Louise...fedt med lidt mere uddybning her på bloggen!!! Knus

    SvarSlet
  10. Hej Louise. Først vil jeg sige helt vildt flotte farver dernæst nogle rigtig flotte billeder hvor koncentrationen og spændingen lyser ud af billederne. Til sidst rigtig go dag på fredag og spændende at høre hvor meget du får solgt. Glæder os til jeres besøg og spændende hvad Mikkel får ud af birketræet. Knus fra Din Moster

    SvarSlet
  11. Så mange fine farver du har fået dér. Den blågrågrønne i midten på det næstøverste billede er bare lækker! Der gik mange år med plantefarvning, før jeg vovede at farve med indigo - og det er først nu, hvor jeg dyrker den selv, at jeg for alvor farver med det. Det er spændende, at prøve sig frem med forskellige metoder - og især, hvordan man kan gøre den lige så 'miljøvenlig' som andre farver. Man skal da vist også kende sin gruekedel godt, for at holde temperaturen konstant - godt gået! - jeg farver bare i stor gryde på gasblus, og da skal man godt nok også holde øjnene på termometeret hele tiden. Men der er meget 'instant gratification' med indigo.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, Mona! Jeg har ikke min grukedel tændt mere end 5 min af gangen, således at jeg kan holde temperaturen under de 60 grader.

      Slet
  12. Elsker at se processen - det ser så spændende ud. Jeg er forelsket i flere af farverne - og glæder mig til at der kommer noget til salg.

    SvarSlet

Jeg vil elske om du ville lægge en lille hilsen...